... és az egyensúly helyreáll ...

Kategória: Gyakorlatok és egyebek

Az SMR masszázs: gyakorlati tanácsok

Közzétéve január 17th, | Kiss Borbála itt: Cikkek, Gyakorlatok és egyebek, Masszázs. Nincs hozzászólás

A myofasciális önmasszázs (SMR) egy speciális nyújtási technika az izommerevség és fájdalom kezelésére. Javítja a test különböző szöveteinek – beleértve a bőrt, a zsírt és a fascia-t is – egymáshoz viszonyított csúszását és az idegrendszerre is hatással van. Alkalmazása napjainkban egyre népszerűbb a mobilitás növelésére, a sérülésveszély csökkentésére, a teljesítmény növelésére és az edzés utáni regenerációs idő minimalizálására. Ha már használsz valamilyen masszázs hengert (foam rollert), masszázs golyót vagy más hasonló terméket, ebből a cikkből megtudhatod mit ajánlott tenni és mit nem, SMR végzése során.

 

 

Nem szabad a “mindenért meg kell szenvedni” felfogással nekiállni.
Ha myofasciális önmasszázst végzel és annyira fáj, hogy levegőt is alig bírsz venni és az egész tested megfeszül, akkor épp a lényegről feledkezel meg. Így csak tested védekezési reakcióját váltod ki, ami pont az ellenkezője annak, mint amit elérni szeretnél. Kutatás igazolja, hogy az agresszív mélyszöveti masszázs nem az, amire stresszes állapotban szükséged van. Fékezni szeretnél, nem gázt adni.
Találd meg azt az arany középutat az élvezet és a fájdalom között, ami eredményes, de elviselhető. “Lazulj rá” az eszközre. Keresd a “jó fájdalmat”. Lélegezz lassan és mélyen. Képzeld el, ahogy a szövetek felszabadulnak a testedben. Ez fontos, mert ezzel is hatással vagy az idegrendszeredre (neuroplaszticitás). A “no pain no … Read More »


Elülső térdfájdalom: Erősítsem a csípőm? De a térdem fáj!

Közzétéve október 18th, | Kiss Borbála itt: Cikkek, Gyakorlatok és egyebek, Gyógytorna. 3 hozzászólás

Az egészségügyi szakmeberek a térd elülső részénél, illetve a térdkalács alatt jelentkező fájdalmat patellofemoralis fájdalom-szindrómának nevezik. Ez a fájdalom legtöbbször edzés után jelentkezik, de túl sok ülés után is előfordulhat. Idővel a térd elkezd fájni edzés közben, ami akár egész nap eltarthat. Folyamatos “zsémbes” fájdalom vagy alkalmi éles fájdalom érezhető. Ez a fájdalom csökkentheti a mozgásszabadságot, esetleg sántítást is okozhat. Ez nagyon frusztráló tud lenni, de van egy jó hírünk: egyszerű gyakorlatok segítségével a térdfájdalom csökkenthető és a fájdalommentes mozgás visszanyerhető akár műtét nélkül is. Bár a szakma már egy jó ideje tisztában volt a gyógytorna ezirányú előnyeivel, azzal azonban nem, hogy pontosan milyen gyakorlatok enyhítik leggyorsabban a fájdalmat. A “JOPST” magazin 2011. augusztusi számában publikált tanulmány új, bizonyítékokkal alátámasztott eredményekkel szolgál.

Új eredmények

Mivel ez a fajta probléma leggyakrabban a nőknél jelentkezik, így a kutatók 33 patellofemoralis fájdalom-szindrómával küzdő nőt választottak alanynak. Az első 4 hét fizioterápiája során a páciensek körülbelül fele a comb és quadriceps izmokra koncentráló gyakorlatokat végzett, míg a másik fele a csípő izmokat helyezte középpontba. Ezután minden alany ugyanazokat – a teljes láb izomzatát erősítő – gyakorlatokat végezte 4 héten át. Az eredményeket a fájdalom szintjére vonatkozó kérdőívekkel és az izomerő tesztelésével mérték fel. Az első 4 … Read More »


Infografika az irodai munka kockázatairól, munkahelyen végezhető gyakorlatokkal

Közzétéve június 23rd, | Kiss Borbála itt: Cikkek, Gyakorlatok és egyebek, Gyógytorna. Nincs hozzászólás

Az alábbi infografika az irodai munkából eredő mozgásszervi kockázatokat és a panaszok kialakulásának megelőzési lehetőségeit mutatja be, áttekinthető formában. A bemutatott tornagyakorlatok néhány perc alatt, a legtöbb munkahelyen elvégezhetők és nagyon hatásosak. A képre kattintva nagyobb, olvashatóbb formában megtekinthető.

 Letöltés PDF formátumban.


Válltorna munkahelyen vagy otthon

Közzétéve április 24th, | Kiss Borbála itt: Gyakorlatok és egyebek, Gyógytorna. Nincs hozzászólás

Bemelegítésként végezzünk el néhány vállkörzést hajlított, illetve nyújtott karokkal, külön-külön és egyszerre is. Majd a következő gyakorlatsort naponta végezzük el! Ezzel nagyszerűen regenerálhatjuk, erősíthetjük a vállak és a lapockák izmait. Minden mozdulatot 5-ször ismételjenek meg.

Első gyakorlatHúzzuk fel egyszerre mindkét vállat magasra, majd engedjük vissza! Ezután, egyszerre húzzuk hátra a vállakat úgy, hogy a lapockák összeérjenek, és közben hajtsuk hátra a fejünket is. Majd engedjük vissza vállunkat a kiinduló testtartásba.

Második gyakorlatAlapállásban tegyük a vállunkra a kezüket. Emeljük fel a karokat a fül mellé, egymással szembe fordított tenyérrel. Utána a kezeket engedjük vissza a vállakra, majd a combokra.

Harmadik gyakorlatTegyék a kezünket ismét a vállunkra, és a felkarokat emeljük vízszintes helyzetbe úgy, hogy a könyökünk és a vállunk egy vonalban legyen. Ezt a helyzetet megtartva nyújtsuk ki a karokat, tenyérrel felfelé fordítva. Hajlítsuk be a kart felfelé mutató ujjakkal úgy, hogy a felkar és az alkar 90 fokos szöget zárjon be. Megtartva a váll és a könyök egyenes vonalát, zárjuk össze magunk előtt a karokat, majd nyissuk szét az előző helyzetbe, és az alkart könyékből fordítsuk lefelé.

Negyedik gyakorlatMellkasunk előtt nyújtsuk előre összekulcsolt kezünket. Húzzuk be a karunkat a mellkasunkhoz, majd nyújtsuk ki újra magunk elé, megtartva a kezek összekulcsolt állapotát. Ezután … Read More »
Kedves Érdeklődő!

Ha szeretne azonnal értesülni a legújabb cikkekről, gyakorlatokról és ajánlatokról, kérem iratkozzon fel hírlevelemre.