... és az egyensúly helyreáll ...

Gyógytorna

A gyógytorna a fizioterápián belül a mechanoterápiák közé tartozik és a mechanikai energiát használja fel a kezelések során gyógyító erőként. Sajnos jelentősége, az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatása, mind a mai napig nem épült még be szervesen a köztudatba pedig, a gyógytornát más kezeléssel helyettesíteni nem lehet.

Gyakorlatai háromfélék lehetnek:

  • Aktív típus esetén maga a páciens végzi a mozdulatsort (izomerősítő, nyújtó, koordinációs, egyensúly- és tartásjavító gyakorlatok) olykor bot, labda vagy szalag segítségével.
  • Vezetett aktív esetben páciens és terapeuta együtt dolgozik.
  • Passzív esetén viszont a gyógytornász vagy valamilyen eszköz segítségével indukálják a  kívánt mozdulatokat.

Bár a mozgásszervi panaszok nagy részére a gyógytorna megoldást nyújthat, nem csak ilyen esetekben érdemes felkeresni a szakembert.

Zala-megyében magánpraxisban először: a norvég REDCORD rendszer!
Különböző légúti megbetegedések, szív- és érrendszeri problémák, reumatológiai, neurológiai betegségek és még a lelki panaszok egy részében is megoldást jelenthetnek egyes gyógytorna technikák. Ráadásul a gyógytorna egyaránt hatékony gyermekek, felnőttek illetve az idősebb korosztály képviselői esetében is, főleg ha az alany pozitívan áll a kezelésekhez.

Gyógytornász képzettsége és a gyógytorna előnye

A gyógytornászok rendelkeznek mindazon képességekkel, melyekkel alkalmasak az egyén szervezetét pozitívan befolyásolni.

Tudásuk komplex anatómiai, élettani és különböző orvosi szakterületek ismeretanyagára, széleskörű gyakorlati képességekre épül. A gyógytornászok képesek az elváltozások fizioterápiával befolyásolható részét – a diagnózist felállító vagy a beteget kezelő orvos útmutatásának megfelelően – az általánosan elfogadott kezelési eljárásokkal önállóan gyógykezelni.

Tanulmányaik során megismerkednek a különböző fizioterápiában használatos orvostechnikai berendezések és gyógyászati segédeszközök működési elvével, gyakorlati alkalmazásával, a betegellátás kapcsán előforduló nosocomialis ártalmakkal, azok megelőzésének lehetőségeivel és szükség szerinti kezelésével.

Elvégzik a mozgásszervi állapot felmérését és azok dokumentálását. Képesek az egészséges mozgásképesség kritériumainak megállapítására, rehabilitációs és fizioterápiás terv elkészítésére és a rehabilitációs eljárások elvégzésére.

A gyógytornász képes egyénre szabottan, társbetegségek figyelembe vételével a fokozatosság elvére épülő mozgásprogramot kialakítani.

Ha tetszett, ossza meg másokkal is!

Kedves Érdeklődő!

Ha szeretne azonnal értesülni a legújabb cikkekről, gyakorlatokról és ajánlatokról, kérem iratkozzon fel hírlevelemre.