... és az egyensúly helyreáll ...

Miben segíthetek?

Kérem válassza ki az alábbiak közül a panaszát, vagy azt a kezelési formát, ami után érdeklődik.

 

Fáj a vállam!
 A váll az emberi test legnagyobb mozgásterjedelmű ízülete. Ahhoz, hogy a felkarcsontot ilyen tág határok között tudjuk mozgatni, szükség van a környező ízületek mozgásaira is. Ám annak, hogy a váll ilyen mozgékony, komoly ára van. A felkarcsont rögzítése elég szegényes, így érthető, hogy ha a váll valamiért megsérül, akkor könnyen válik instabillá az ízület. Sérülés esetén (csak, ha nem törés, vagy szakadás áll fenn) a gyógyulás legjobb módszere a mozgás. Nem megerőltető maratoni futásra és nem is kondizásra kell gondolni, hanem a gyógytornász által előírt gyakorlatokat kell napi rendszerességgel, lelkiismeretesen elvégezni. A gyakorlatok segítségével fellazulnak az izmok és szalagok, így helyükre kerülnek a csontok és megfelelően fognak mozogni. A gyakorlatsort 2-3 hétig kell végezni, de ajánlott utána is folytatni, hiszen így megelőzhetőek a további sérülések is. Kérjen időpontot! Végezze el otthon a következő feladatot!
Fáj a kezem!
A „nem jól működő” kézzel kapcsolatos tüneteket, problémákat okozhatja közvetlenül a kéz betegsége, de közvetett is lehet, mint a nyaki gerinc degeneratív elváltozása következtében fellépő, idegi problémák lesugárzásaként kialakuló fájdalom. A gyorsabb és hatékonyabb gyógyulás érdekében – az alapbetegségtől függően – érdemes kihasználni a gyógytorna több irányú és változatos lehetőségeit. Célszerű lehet alkalmazni a torna mellett masszázst és elektromos kezeléseket is, mivel így jóval gyorsabb a teljes gyógyulás. Általánosságban elmondható, hogy először az adott ízület kimozgatására, az izmok helyreállítására, majd a mozgás fenntartására, erőnlét fokozására kell törekedni. Rendkívül hatásos a terület masszázskezelése az ujjak, a kéztő, vagy a csukló ízületeinek óvatos átmozgatása. Az elektromos kezelés a gyógytorna első szakaszában segít az izmok anyagcseréjének javításában. Kérjen időpontot! 
Mozgásszervi betegségek
Ezen betegségek közé tartoznak minden olyan problémák, melyek az ízületekkel, illetve azokat mozgató izmokkal, porcokkal, satöbbivel állnak kapcsolatban. Gyógytornás kezelések legfőbb feladata az ízületi mozgáspályák növelése, megtartása, a kötőszöveti képletek nyújtása, és az elgyengült izmok erősítése. A gyógytorna segíthet az izomegység, rigiditás, izomspaszticitás, fájdalom és érzékzavar illetve a koordináció zavar csökkentésében. Az egyénre szabott mozgásprogram, a megfelelő ízületvédelem mellett megakadályozzák a deformitások kialakulását. Kérjen időpontot! 
Csontritkulás
Sajnos a csontritkulás előfordulása megnőtt az utóbbi években. A gyógytornász számára kiemelten fontos feladatot jelent a kezelése és megelőzése. A rendszeres fizikai aktvitás – például a sport – segít a csonttömeg megőrzésében. Ez a leghatásosabb eszköze a megelőzésnek. A végtagok, a gerinc, valamint a csípőízület megfelelő és speciális gyakorlataival megelőzhetők a csontritkulás talaján létrejövő törések pl.: csigolyatörések. Minden gyógytorna alkalmával nagy figyelmet fordítok az elesések megelőzésére. Kérjen időpontot! 
Gerincferdülés
 Bármelyik típusáról is beszéljünk a gyógytorna elengedhetetlen! Enyhébb gerincferdülés esetén a gyógytorna mellett ajánlott sport az úszás, hiszen ez a sport nem terheli a gerincet és az ízületeket, a sérülés veszélye a legkevesebb. Az úszás jó hatással van szinte bármilyen gerincproblémára, hiszen szimmetrikusan erősíti a hátizmokat. Kérjen időpontot! 
Fáj a derekam!
 A derék- és hátfájás csupán egy tünet. Általában valamilyen a hát izmait, csontjait vagy idegeit ért sérülés vagy betegség állhat a fájdalom hátterében, de okozhatja valamely belső szerv zavara is. Ha a derékfájás oka valamely hátizom rándulása vagy a hátizmok túlzott igénybevétele, akkor az általában magától meggyógyul. A hátizmok gyógyulása előmozdítható ilyenkor a patikákban recept nélkül kapható szerekkel, továbbá segíthet a jeges illetve meleg pakolás, valamint a masszázs. Időnként a derékfájdalmat komolyabb gerincbántalom okozza, mint például a porckorongsérv vagy a spondylosis (a csigolyaízületek gyulladásos eredetű, merevséggel járó megbetegedése). A hátfájdalom mértékétől és okától függően szükség lehet fokozottabb szakorvosi segítségre, gyógytornára, fizikoterápiára vagy sebészi beavatkozásra. De csupán amiatt, hogy fáj a hátunk, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy komoly gerincorvosi felügyeletre vagy gerincsebészre lenne szükség. Ma már a hátfájás elmulasztására számos hatékony kezelés közül választhatunk: gyógymasszázs, gyógytorna, manuálterápia, fizioterápia, tapeing, hogy csak a leghatékonyabbakat említsük. Kérjen időpontot! 
Porckorongsérv
 A porckorongsérv kezelésére – amennyiben izomgyengeség vagy vizelési zavar nem áll fenn – a gyógyszeres és fizikoterápiás kúra a leggyakoribb kezelési mód, mely mellett a fájdalommentes időszaktól intenzív gyógytorna is nagyon ajánlott. Ezek hatására a fájdalom az esetek többségében idővel csökkenhet, amennyiben a sérv elmozdul, a nyomás megszűnik. A gyógytorna sokat segít az izomzat megerősítésében, ezáltal a gerinc terhelése lecsökken. A gyógytorna a fizikoterápiás kezelések közé tartozik. Minden esetben vizsgálattal indul, melynek során felmérem a betegek állapotát, a beteg életmódját, valamint az esetleges fiziológiai eltéréseket. Az orvosi leleteket elemzem, ha szükséges további vizsgálatokat javaslok a gyógytorna megkezdése előtt. A gyógytornákon végzett gyakorlatok megtanulhatóak, így a legtöbb esetben otthon is elvégezhetőek. A gerincsérvre a leggyakrabban alkalmazott kezelési mód a McKenzie módszer. Ezzel a módszerrel érhető el ugyanis a legjobb eredmény a gerincsérv, porckorongsérv problémáknál. Kérjen időpontot! 
Nyaki gerincsérv
 A nyaki gerincsérv kialakulásának eredetének több oka is lehet. Elsősorban az előrehajtott fejhelyzet, vagy a tartós ülés, mely során az emberek többsége nem figyel a megfelelő tartásra, így előrehajolva képes órákon keresztül a monitor előtt ülni, ezzel terhelve a csigolyákat. Kezeléskor minden esetben az első lépés az, hogy a betegnek meg kell tanulnia a helyes tartást munka közben, tehát a helyes fejtartást, hogy hogyan kell helyesen elvégezni az emeléseket, az ülés közbeni megfelelő tartást. Tehát minden olyan általános cselekvést, amit ha nem végzünk jól befolyásolhatják a nyaki gerinc helyzetét. Nagyon fontos a megfelelő erejű és irányú kezelés, annak érdekében, hogy megtartsuk a létrehozott optimális helyzetet. A gyógytornákon végzett gyakorlatokat rendszeresen el kell végezni, oda kell figyelni a testtartásra, el kell kerülni a fájdalmat kiváltó irányt, munka közben pedig érdemes megállítani a tartós testhelyzeteteket bizonyos időközönként. Kérjen időpontot! 
Térd arthrosis
 A már kialakult arthrosis esetén rendkívül fontos a fájdalomcsillapítás és a gyógytornakezelés. A gyógytorna valamennyi formáját ikerrel alkalmazzák az arthrosis terápiája során. A tornakezelésnek az izomerő erősítése és megtartása, az aerob kapacitás növelése, az ízületek mozgáspályájának megőrzése illetve növelése, valamint a vérkeringés fokozása a cél. A térdarthrosisban szenvedők állóképessége a betegség során csökken, ezért ajánlott az úszás, a kerékpározás, a séta. Így elérhetjük a szervezet cardiovascularis állapotának javulását, mely lehetővé teszi a mindennapos teendők könnyebb elvégzését. Ennek hatására javul a beteg közérzete is. Kérjen időpontot! 
Gyermek gyógytorna
 Gyakori betegségek melyek a gyermek gyógytorna segítségével sikeresen kezelhetőek: Lúdtalp – A lúdtalpbetét alkalmazása ebben a korban még nem ajánlott (illetve csak torna mellett alkalmazzuk), mert ezzel éppen az ellenkező hatást váltjuk ki, hiszen ha megtámasztjuk a talp boltozatát,a még meglévő gyenge izmokat tovább gyengítjük. A rendszeresen végzett gyógytorna azonban lehetővé teszi, hogy a meglazult izmok erősítésével ismét biztosítva legyen a megfelelő alátámasztás. Gerincferdülés – Kialakulásának hátterében örökletes tényezők, anatómiai eltérés, gerincfejlődési rendellenesség is állhat. A gyermekorvosi rendszeres szűrések, iskolaorvosi vizsgálatok rendkívül fontosak mivel így még korai szakaszban felismerhető a betegség és jó eredménnyel kezelhető. Csípőficam – A gyógytornász által végzett speciális csípőtornával jelentős eredmény érhető el a javulásban, megelőzhető a csípőízület kóros fejlődése, ezzel elkerülhetőek a későbbi csípőbetegségek és a korai kopás. A csípőtorna a csípő és comb körüli izmokat, területeket mozgatja meg és tágító, nyújtó gyakorlatokat is magába foglal. Tartáshibák – Az időben megkezdett speciális tartásjavító tornával és mindennapi mozgással helyrehozható a meglévő elváltozás. Fontos, hogy az izomerősítés célzottan, orvosok és gyógytornászok javaslatára és ellenőrzésük alatt történjen. Dongaláb – A sikeres műtétet követően szükséges egy gyakorlott gyógytornász segítségét kérni, mivel csak a rendszeres torna segítségével érhető nagyobb javulás, vagy akár teljes javulás. Scheuermann-kór – Kezelésében létfontosságú a gyógytorna. A növekedés befejeződése előtt még lehetséges a domború hát kiegyenesítése. Célzott izomerősítéssel megelőzhető a maradandó csontos alakváltozások. Kérjen időpontot! 
Gerinctorna
 A gerinctorna egy rendkívül fontos eszköz a gerinc épségének fenntartásában és a már meglévő gerincbántalmak kezelésében. A gyógytorna egy speciális, személyre szabott mozgásterápia, mely a megfelelő izmokat erősíti, nyújtja, továbbá növeli az ízületek mozgástartományát. Mindezek hatására a már meglévő panaszok csökkennek vagy akár teljesen meg is szűnnek. A gyógytornász a gyógytornát mindig a beteg aktuális állapotához igazítja. Az első találkozás alkalmával elbeszélget a beteggel és a részletes anamnézist rögzíti, ami alapján kiválasztja a beteg számára legmegfelelőbb technikákat, gyakorlatokat. Gerincproblémák lehetnek a következők: hátfájdalom, gerincfájdalom, nyaki fájdalom, gerincfájdalom, porckorongsérv, gerincsérv, terhességi derékfájás, csigolyakopás, porckopás, csigolyameszesedés, lumbágó, gerincferdülés. Kérjen időpontot! 
Stroke rehabilitáció
 A rehabilitációban a gyógytorna nagy előrelépés, hiszen egyszerre nyújt fizikai és mentális segítséget, a folyamatos mozgás pedig elősegíti a gyógyulást. Célja, hogy a beteg újra önálló legyen, megtanuljon újra járni, mozogni és életminősége is javuljon. Segítő kezelés nélkül a páciens hamar elszigetelődhet a társadalomtól. Fontos, hogy a gyógytornát minden esetben szakértő végezze, amit akár a kórházban a stabil állapotú fekvőbetegnél is el lehet kezdeni, hiszen az ilyen kezelés lassú, fokozatos és egyénre szabott, ráadásul minden eset más. Az viszont általában igaz, hogy a beteg együttműködése a kezelés sikerének egyik kulcsa. Mivel ilyenkor a páciens gyakran mutat depressziós hajlamot, hangulatingadozást, passzivitást első körben ezt kell „orvosolni”. A valódi kezelés csak egy alapos állapotfelmérés után kezdődhet meg. A legnagyobb javulást az első pár hónapban lehet elérni, utána pedig fokozatosan épülnek fel a páciensek. A legjelentősebb változások a koordináció, az egyensúly és az erőnlét területén figyelhetőek meg. A gyakorlatok sűrű, folyamatos ismétlése, rögzülése elengedhetetlen a gyógyuláshoz, ezért fontos az aktív mozgás. Kérjen időpontot! 
Csípőprotézis utáni rehabilitáció
 Bár kétségkívül nehéz időszak a csípőprotézis műtét egy ember életében, szakszerű gyógytornával megkönnyíthető a rehabilitáció olykor igen lassú folyamata. Kérjen időpontot! 
Vállficam
 A rehabilitáció a vállízület finom mozgatásával gyorsítható meg, melyet mindenképp bízzuk szakképzett gyógytornászra. Evvel elősegíthető a rögzítés során kialakult izomgyengeség és mozgásbeszűkülés megszüntetése. Minél régebb óta áll fent a mozgásbeszűkülés, annál tovább tart annak a megszűntetése. Ha kíméljük vállunkat, attól még nem fog meggyógyulni! Mindenképp javasolt egyénre szabott gyógytorna gyakorlatokat alkalmazni a gyógyulás érdekében! Az inaktivitás ártalmas a rehabilitáció szempontjából, nyerje vissza ízületei rugalmasságát, kérjen időpontot! 
Térdműtét után
 Gyógytornász segítségével megtanulható a térdizmok fokozatos erősítése. A mozgásokat a kezelőorvossal is meg kell beszélni, azonban mindenképpen kerülendő a megerőltető sportágak gyakorlása a rehabilitációs időszak alatt. Fokozatos javulás érhető el az ízület aktív mozgásterjedelmében, amennyiben rendszeresen végzi a beteg a gyógytornász által összeállított speciális mozdulatsorokat. Kérjen időpontot! 
Gipszlevétel után
 Még egy egyszerű törés következtében is felléphetnek olyan utóhatások, melyek megelőzése érdekében célszerű speciális, rehabilitációs gyógytornát alkalmazni a sérült testrész átmozgatására. Fontos, hogy ne hanyagoljuk el az izmainkat- végezzünk el rendszeresen a gyógytornász által személyre szabott mozdulatsorokat. Az izomzat tónusát fokozatosan kell fejleszteni, a szakemberek tanácsát érdemes ilyenkor is figyelembe venni, hogy mielőbb regenerálódni tudjon sérült testrészünk. Kérjen időpontot! 
Amennyiben a fentiek között nem találta meg panaszát vagy érdeklődési területét, kérem írjon e-mail-t, vagy keressen a 06 30 9895315 -ös telefonszámon.

Kedves Érdeklődő!

Ha szeretne azonnal értesülni a legújabb cikkekről, gyakorlatokról és ajánlatokról, kérem iratkozzon fel hírlevelemre.