A bokaficam a leggyakoribb alsó végtagi sérülés a sportolók között, az összes sporttal kapcsolatos sérülés akár 30%-át is kiteszi. Ezek a sérülések hosszú távú mozgásképtelenséget, a tartós tünetek és az ismételt bokaficam miatt magas gazdasági költségeket eredményezhetnek, és potenciálisan véget vethetnek a sportoló karrierjének.

A rehabilitáció jellemzően a lábfej és a boka proprioceptív tréningjét foglalja magában, a propriocepciót a testhelyzet és a mozgás belső kinesztetikus érzékelésével kapcsolatos komplex neuromuszkuláris folyamatként definiálva.

Proprioceptív edzés

A proprioceptív tréning olyan gyakorlatokat foglal magában, amelyek az idegrendszer azon képességét teszik próbára, hogy érzékelje a súlypont és az ízületi pozíció változásait. A leggyakoribb proprioceptív tréningmódszerek közé tartozik a wobble board, a dyna disc és a Bosu; ezek mind az instabilitásra épülnek.

Egy nemrégiben készült metaanalízis az instabil felületeken végzett edzés propriocepcióra és egyensúlyra gyakorolt hatását vizsgálta krónikus boka instabilitásban szenvedő aktív felnőtteknél, és az eredmények nagyfokú ellentmondást mutattak. E következetlenség miatt megkérdőjeleződött, hogy a mechanoceptív stimuláció integrálása valóban fokozza-e a hagyományos instabilitási tréning hatékonyságát.

Mechanocepció

A mechanocepció a talpon és a tenyéren található exteroceptorok egy típusa. Ezek az idegek reagálnak a mechanikai deformációra, amelyek stimulálásakor kommunikálnak a szomatoszenzoros kéreggel a láb- és testtudat kialakítása érdekében.

Bőrnyújtás

A taktilis stimuláció, mint például a bőr nyújtása, először a sportiparban jelent meg kineziológiai tapasztás formájában. Úgy tartják, hogy a boka tape-elése növeli a bőr mechanoceptorainak afferens bemenetét, amelyet a szalagnak a bőrön való húzása stimulál.

A tape és az instabilitási tréning kombinálásakor azt találták, hogy a rehabilitáció jelentősen felgyorsult a krónikus boka instabilitásában (CAI) szenvedő alanyoknál. Klinikai szempontból ez azt sugallja, hogy a betegek hamarabb hazaengedhetők, és a sportolók hamarabb visszatérhetnek a sportoláshoz.

Vibráció

A mechanoceptív stimuláció egy másik formája, amely potenciálisan erőteljes hatást gyakorolhat a boka érzékelésére és stabilitására, a vibráció. A vibráció, mint például a PowerPlate által keltett rezgés, dinamikus mozgást és a talajreakciós erők érzékelését eredményezi, amikor a lábunk a talajhoz ér.

Egy későbbi tanulmány szerint a 6 hetes, mezítlábas, instabil felületű edzés a lábfejre/bokára alkalmazott – küszöb alatti – elektromos stimulációval együtt jelentősen javította az egylábú stabilitást a csak instabil felületű edzéshez képest.

A bőrnyújtáshoz hasonlóan a vibráció kombinálása a hagyományos proprioceptív tréninggel gyorsabb regenerálódást és a sportolók sportoláshoz való előbbi visszatérését eredményezte.

Textúra

A harmadik és egyben utolsó mechanoceptív inger, amelyet a lábunkból kapunk, és amely beépíthető a kombinált boka rehabilitációs programba, a textúra. A textúra észlelése (másszóval a „kétpontos különbségtétel”), mint amilyet a Naboso talpbetétek hoznak létre, egy SA1 Merkel lemezes inger, amelyről kimutatták, hogy szerves szerepet játszik a nyugodt állásban és a mediális oldalsó kilengés szabályozásában.

A mai napig nem végeztek olyan kutatást, amely a proprioceptív és a textúrás stimuláció kombinációját bizonyította volna, azonban önmagában alkalmazva a textúra ígéretes lehetőséget kínál a boka stabilitására. Ezt bizonyította McKeon 2012-es tanulmánya, amely a krónikus boka instabilitásban szenvedők esetében a textúrázott és a sima talpbetét használata esetén a mediális oldalirányú kilengés csökkenését mutatta ki.

Következtetés

Érdemes megfontolni instabil boka rehabilitációjakor a textúra és mezítlábas gyakorlatok fontosságát. Szerencsére már Magyarországon is elérhetőek olyan termékek, amiket kifejezetten erre a célre fejlesztettek: a Naboso-nál például úgy vélik, hogy az érzékszervi stimulációnak hatalmas szerepe van a mozgás optimalizálásában, és hogy az érzékszervi stimulációnak többdimenziósnak kell lennie, ami textúrát, rezgést, bőrfeszítést, proprioceptív, vizuális és auditív stimulációt jelent.

Ha bővebben érdekli a téma, látogasson el a naboso.hu oldalra.