Az egészségügyi szakmeberek a térd elülső részénél, illetve a térdkalács alatt jelentkező fájdalmat patellofemoralis fájdalom-szindrómának nevezik. Ez a fájdalom legtöbbször edzés után jelentkezik, de túl sok ülés után is előfordulhat. Idővel a térd elkezd fájni edzés közben, ami akár egész nap eltarthat. Folyamatos „zsémbes” fájdalom vagy alkalmi éles fájdalom érezhető. Ez a fájdalom csökkentheti a mozgásszabadságot, esetleg sántítást is okozhat. Ez nagyon frusztráló tud lenni, de van egy jó hírünk: egyszerű gyakorlatok segítségével a térdfájdalom csökkenthető és a fájdalommentes mozgás visszanyerhető akár műtét nélkül is. Bár a szakma már egy jó ideje tisztában volt a gyógytorna ezirányú előnyeivel, azzal azonban nem, hogy pontosan milyen gyakorlatok enyhítik leggyorsabban a fájdalmat. A „JOPST” magazin 2011. augusztusi számában publikált tanulmány új, bizonyítékokkal alátámasztott eredményekkel szolgál.

Új eredmények

Mivel ez a fajta probléma leggyakrabban a nőknél jelentkezik, így a kutatók 33 patellofemoralis fájdalom-szindrómával küzdő nőt választottak alanynak. Az első 4 hét fizioterápiája során a páciensek körülbelül fele a comb és quadriceps izmokra koncentráló gyakorlatokat végzett, míg a másik fele a csípő izmokat helyezte középpontba. Ezután minden alany ugyanazokat – a teljes láb izomzatát erősítő – gyakorlatokat végezte 4 héten át. Az eredményeket a fájdalom szintjére vonatkozó kérdőívekkel és az izomerő tesztelésével mérték fel. Az első 4 hét után a csípő izmokat erősítő csoport 43%-al kisebb fájdalomról nyilatkozott, míg a térdet erősítő csoport csupán 3%-al kisebb fájdalmat érzett. A fájdalomszint és a végtagműködés hasonló volt mindkét csoportnál a 8 hét eltelte után. Hozzá kell tennünk, hogy csak a csípőt erősítő csoport mutatott jobb eredményt a csípő izomerejét felmérő vizsgálatnál.

Gyakorlati tanács

A térdfájdalommal küszködő betegek megpróbálkozhatnak csípő erősítő gyakorlatokkal. A lehetséges előnyök között van a fájdalom gyorsabb szűnése és a nagyobb csípő-izomerő elérése. Talán érdekli, hogy vajon miért lettek a „csípő-csoport” tagjai előbb jobban. Ez valószínűleg azért történt így, mert a térdet erősítő csoporttal ellentétben ők nem irritálták a fájdalmas területet, továbbá a csípőt erősítő gyakorlatok jó hatással voltak a teljes láb működési mechanikájára, ami aztán természetesen csökkentette a térdet érő terhelést. Fontos megjegyezni, hogy bár a csípő gyakorlatokkal való kezdés talán gyorsabban elmulasztja a fájdalmat, azonban az optimális eredmény elérése érdekében, ezt a teljes lábat erősítő gyakorlatok kell, hogy kövessék. Keresse fel gyógytornászát, aki személyre szabott tanácsokkal, gyakorlatokkal láthatja el.

 

Csípő gyakorlatok - gyógytorna

A képeken az ebben a tanulmányban is használt csípő-gyakorlatok láthatók. Az áttetsző részek a kiindulási pozíciót, a normál részek a végpozíciót mutatják.

 

J Orthop Sports Phys Ther 2011;41(8):571. doi:10.2519/jospt.2011.0505
Forrás: Journal of Orthopaedic and Sports Physical Therapy, aug. 2011.

Fordította: Gerencsér Balázs

A témával foglalkozó egyéb oldalak: