Az amerikai orvosokat tömörítő egyik legfontosabb szervezet, az Amerikai Orvoskollégium (American College of Physicians / ACP) legújabb javaslatai szerint jobb tornával és más alternatívnak tartott módszerrel megpróbálni leküzdeni az alsó háti fájdalmat, mielőtt gyógyszereket kezdünk szedni.

 

Mi az alsó háti fájdalom?

A hát alsó részében jelentkező, különböző erősségű, különböző ideig tartó fájdalom. Az emberek túlnyomó többsége valamikor élete során megtapasztalja ezt a típusú fájdalmat. Néhányunkak ez izomgyengeséggel és zsibbadással is párosulhat.

Az alsó háti fájdalom legtöbbször néhány nap vagy hét alatt kezelés nélkül is elmúlik. Van azonban, amikor kezelés szükséges, attól függően, hogy mi okozza a fájdalmat és hogy mennyi ideig tart. A lumbális fájdalmakat a következő három csoportba sorolhatjuk: akut, szubakut és krónikus.

 • Akut: a lumbális fájdalom kevesebb, mint 4 hétig tart
 • Szubakut: a lumbális fájdalom 4-12 hetes időszakig tart
 • Krónikus: az alsó háti fájdalom több, mint 12 hétig eltart.

 

Hogyan fejlesztette ki ezt az útmutatást az Amerikai Orvoskollégium (American College of Physicans)?

A szerzők az eme panaszok gyógyszeres és non-invazív kezelésével foglalkozó újabb tanulmányok áttekintése után fogalmazták meg orvosoknak és pácienseknek szóló ajánlásukat.

 

Hogyan lehet kezelni ezt a típusú hátfájdalmat?

Ha a fájdalom magától nem múlik, a páciens, orvosával együttműködve választhatja ki a legjobb kezelést. Ez általában valamiféle terápiát vagy gyógyszerek szedését jelenti. Sebészeti beavatkozás csak ritkán szükséges.

 

Mit javasol az ACP a pácienseknek és az orvosoknak?

Az akut vagy szubakut alsó háti fájdalommal küzdő páciensek állapota idővel javul, így lehet, hogy semmilyen gyógyszeres kezelésre nincs szükség. Javasolt inkább orvosukkal együttműködve egyéb kezelési eljárásokat választani.

Bizonyított tény, hogy a hő terápia segít a fájdalom csökkentésében.

Tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy a következő kezelések is segíthetnek, bár ezen dolgozatok adatai nem annyira erősek:

 • Masszázs
 • Akupunktúra: egészségügyi szakember a test bizonyos pontjaiba apró tűket szúr.
 • Gerinc manipuláció: a gerincoszlop egészségügyi szakember általi manuális helyreállítása.

Ha ezek a kezelések nem működnek, érdemes megfontolni gyógyszerek (ibuprofen vagy izomlazító szerek) alkalmazását.

 

Krónikus lumbális fájdalommal élőknél javasolt – gyógyszer szedésének megkezdése előtt – a következő terápiák használata, melyek fájdalomcsillapító hatása jól bizonyított:

 • Torna
 • Rehabilitáció: olyan terápia, amely kezeli a fájdalom fiziológiai, pszichológiai és esetleges közösségi / társadalmi okait is.
 • Akupunktúra
 • Tudatos sressz csökkentés: olyan technikák, amik segítenek összpontosítani és lecsillapítani tudatunkat.

RAD Roller gerinc

A következő kezelések is megfontolandók, bár az ezek hatásosságát vizsgáló tanulmányok alapjául szolgáló adatok nem sziklaszilárdak:

 • Jóga: olyan gyakorlatok összessége, melyek az irányított légzésre, meditációra és különböző pozitúrák felvételére alapulnak
 • Tai Chi: lassú, nyugodt mozdulatokkal operáló harcművészet
 • Motor Control gyakorlatok: a hátizmok erősítésére alapuló tornagyakorlatok.
 • Progresszív relaxáció: az izmok megfeszítésére és ellazítására koncentráló technika
 • Electromyografikus biofeedback: egy olyan speciális készülék használata, amely érzékeli az izom feszességét és segít ellazítani azt.
 • Lágy lézer terápia: olyan, alacsony erejű lézersugarak alkalmazása, melyek segítenek az izom gyógyulásában.
 • “Operant” terápia: olyan pszichológiai kezelés, amely a páciens bizonyos viselkedéseit jutalmazza, másokat pedig büntet
 • Kognitív viselkedés terápia: olyan pszichológiai terápia, amely felhívja a figyelmet az esetleges negatív gondolkodásra és igyekszik azon változtatni.
 • Gerinc manipuláció

 

Ha ezek az alternatív módszerek nem működnek, a krónikus lumbális fájdalommal élő páciensnél, akkor valószínűleg elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés (pl.: ibuprofen, tramadol, duloxetine).

Az ópiátok használata csak abban az esetben megfontolandó, ha semmilyen más kezelési eljárás nem működött és az elérhető eredmény nagyobb, mint ezen szerek negatív hatása.

 

Mit kérdezzek az orvosomtól?

Mennyi idő múlva fog elmúlni a fájdalom?

Milyen jelek utalhatnak komolyabb betegségre?

Mennyi ideig szedjem az orvosságokat?

Kerüljek valamilyen mozgásformát?

Mi lesz, ha a fájdalom rosszabbodik?

Vannak gyakorlatok, amivel erősíthetem a hátamat?

Mikor mehetek vissza dolgozni?

 

Források: “Noninvasive Treatments for Acute, Subacute, and Chronic Low Back Pain: A Clinical Practice Guideline From the American College of Physicians.” The authors are A. Qaseem, T.J. Wilt, R.M. McLean, and M.A. Forciea, for the Clinical Guidelines Committee of the American College of Physicians. Annals.org on 14 February 2017.

http://www.nbcnews.com/health/health-news/sore-back-try-heat-exercise-first-guidelines-say-n720421