A mai modern társadalomban élő emberek mindennapos munkája gyakran nem jár annyi fizikai megterheléssel, amennyire az egészségük megőrzése érdekében szükségük volna. Számos ok miatt a munka utáni hosszabb-rövidebb időszakot is kevesen fordítják aktív pihenésre. A megélhetési nehézségek miatt munkájukat sokszor egy másik követi, és nem pihenés, regenerálódás. Hazánkra tehát jellemző, hogy a népesség fizikai aktivitása jelentősen csökkent.  

Felmérések alapján a népesség 80-90százaléka állítja, hogy nem mozog eleget. Köztudott, mégsem veszik elég komolyan, hogy a mozgásszegény életmód számos betegség forrása lehet, így önmagában is fokozza a koszorúér betegség kialakulásának kockázatát. Közvetlen összefüggés fedezhető fel az inaktivitás és a szív-érrendszeri betegségek okozta halálozás között is. Egészségünk érdekében fontos lenne idejében változtatni szokásainkon. Debrecenben, a Kardiológiai Intézet és a Szívsebészeti Központ betegeinek rehabilitációját hárman látjuk el, mint gyógytornászok. A szívsebészeten a rehabilitáció már a műtét előtt elkezdődik. A betegtájékoztatás során megismerkedünk a betegekkel, tájékoztatjuk őket a műtét utáni gyógytorna jelentőségéről, megtanítjuk a helyes légző tornát és köhögéstechnikát. A kardiológián mindez a szívinfarktus ellátást követően az intenzív osztályon, illetve később a fekvőbeteg osztályon válik lehetővé.

Gyógytorna az intenzív osztályon

A kardiológiai betegek rehabilitációja három szakaszból áll. Az első fázis, az akut történéstől számított első két hétig tart. Ezen időszak alatt rehabilitációs tevékenységünk célja a hosszú ágynyugalommal járó káros hatások megelőzése, a kockázati tényezők csökkentésének megkezdése, valamint a beteg szomatikus és pszichés állapotának felmérése. A gyógytorna az intenzív osztályon kezdődik, és a beteg távozásáig az osztályon folytatódik. Hangsúlyozzuk a helyes életmód kialakításának fontosságát, melyben különböző betegtájékoztató füzetek is segítséget nyújtanak. Ismertetjük a különböző időszakokhoz tartozó helyes- és kerülendő mozgásformákat.

Lábadozás

A második rehabilitációs szakasz a lábadozó fázis. Ennek korai szakasza a harmadik héttől a harmadik hónapig tart. A debreceni és a környéki szívműtéten illetve infarktuson átesett betegeknek egyaránt lehetőségük van ambuláns gyógytornára a Szívsebészeti Klinikán: hetente két alkalommal. A foglalkozásokon alacsony intenzitású, könnyű gyakorlatokat és légző tornát végeztetünk egyénre, amíg a korai terheléses EKG elvégezhetővé válik. Ez a vizsgálat az Egészségügyi Járóbeteg Központban történik. A lábadozás késői szakasza ezt követően a 6. hónapig tart: orvosi felügyelettel folytatódik a fizikai edzésprogram, a DEOEC Testnevelési Tanszékén.

Mozgásprogram egy életen át

A harmadik rehabilitációs szakasz a fenntartó fázis, mely a betegek egész életén át javasolt. Ezt a rendszeres mozgásprogramot a Debreceni Szív Egyesület keretein belül lehet folytatni.

A kardiológiai rehabilitáció nagy jelentőséggel bír a sikeres szívműtét illetve a kardiológiai beavatkozások eredményeinek hosszú távú megőrzésében, az érelmeszesedés rosszabbodásának megakadályozásában. A rendszeres testmozgás kedvezően befolyásolja a vérnyomást, cukorbetegséget, a koleszterinszintet, javítja a betegek fizikai és lelki állapotát.
Mindezzel hozzásegíti a betegeket a hatékony életmódváltáshoz. Éppen ezért fontos tájékoztatnunk a betegeket az ambuláns rehabilitáció kedvező hatásairól, pozitív eredményeiről.

Írta: Tóviziné Ábrók Erika, Kormosné Gulyás Ilona, Széll Gábor gyógytornászok, Kardiológiai Klinika, Szívsebészeti Nem Önálló Tanszék

Forrás: http://egeszsegcentrum.intelliopen.hu