Szolgáltatások

Gyógytorna

Balesetek, operációk, egyéb traumák mind okozhatnak fájdalmat, nehéz mozgást. Testünk egyéb igénybevételeknek is ki van téve, mint például a terhesség, szülés, számítógép előtti munka, autóvezetés, házimunka és sportolás. Gyógytornával megelőzni és kezelni lehet az ezek miatt esetlegesen kialakuló tünetek akut és krónikus megjelenését. 

Bár a mozgásszervi panaszok nagy részére a gyógytorna megoldást nyújthat, nem csak ilyen esetekben érdemes felkeresni a szakembert. Különböző légúti megbetegedések, szív- és érrendszeri problémák, reumatológiai, neurológiai betegségek és még a lelki panaszok egy részében is megoldást jelenthetnek egyes gyógytorna technikák. Ráadásul a gyógytorna egyaránt hatékony gyermekek, felnőttek illetve az idősebb korosztály képviselői esetében is, főleg ha az alany pozitívan áll a kezelésekhez.

Gyógytornát többek között az alábbi esetekben lehet alkalmazni:

Derék- vagy hát fájdalom

Váll fájdalom

Gerincferdülés

Gerincsérv (Porckorongsérv)

Sport rehabilitáció

Manuálterápia

A lágyrészmobilizációs technikák célja a kórosan feszült izom és/vagy izompólya (fascia) nyújthatóságának és mozgathatóságának a helyreállítása, ezáltal a szöveti és mozgásszervi funkciók javítása. Ide tartozik a triggerpont terápia is. A trigger pont az izompólyában kialakult feszültségpont, mely fájdalmasan megfeszíti az egész izompólyát (fasciát) lokális ill. távoli, kisugárzó fájdalmat okozva (myofasciális fájdalom). A kezelés során az izom és az izompólya előkészítése után mechanikai ingert, rányomást alkalmazunk. A masszázshoz képest lényeges különbség, hogy nem egész testet vagy testájat kezelünk, hanem azt a területet, ahol az szükséges. Ez pedig a fájdalmas testrésztől távolabb is elhelyezkedhet.

Milyen esetekben alkalmazunk manuálterápiás technikákat?

REDCORD

A Redcord egy függesztéses technika, amely elasztikus köteleket is használ, ezzel könnyítve vagy nehezítve a gyakorlatokat. Sokféle variációt tesz lehetővé, amik adott esetben fájdalmat is csillapíthatnak

A Redcord használatával 3 dimenzióban végezhető a tréning. A saját testsúly terheléssel, a metódus ismeretével és az eszközrendszer segítségével a gyógytornász egyéni kezelést állít fel. A terhelés pontosan szabályozható, a teherkar, a függesztési pontok, a kötél magassága és a különböző méretű hevederek használatával, melyek az alátámasztást adják.

Az eszköz a myofasciálislánc tesztekkel keresi meg a gyenge pontokat, amelyek mögött a fent említett „alvó” izmok állnak. Ennek a lánc tesztnek és az ezen alapuló kezelésnek előnye, hogy nem csupán egy adott izmot erősít, hanem emellett a láncban dolgozó izmok összhangjára fókuszál és a bekapcsolási sorrendjüket is javítja.

A Redcordot nem csak rehabilitációként érdemes használni, hanem mint általános erőnléti edzést is, teljesítményünk növelésére. Korrekt képet ad a jelenlegi izomállapotunkról. Mivel a testünket asszimetrikusan használjuk, így a két oldalunk között is van különbség, nem beszélve az egyéb izom szintű diszbalanszokról. Ezeket a szervezet egy ideig kompenzálja, de ez sérülések forrása lehet, melyet meg tudunk előzni, a megfelelő terápiával, illetve célirányos edzéssel.

RAD Mobilizációs technikák

 

Az amerikai RAD Roller csúcsminőségű SMR termékeire épülő kezelésel hatékony myofasciális masszázs és lágyrész mobilizáció végezhető, melynek hosszú távú alkalmazásával növelhető az ízületek mozgástartománya, így a biztonságosan, fájdalommentesen elvégezhető mozdulatsorok köre. Ezek a technikák akár otthon is alkalmazhatók – a gyógytornász által betanított módon és a következő előnyökkel járnak:

Csökkenti az izommerevséget.

Segít megszabadulni a szövetek között felgyülemlett salakanyagoktól.

Megszüntetheti az izomfájdalmat.

Segít a vér- és nyirokáramlásban.

Öngyógyító választ vált ki a testben.

Segít mobilizálni az ízületeket.

Kinesio tape

A kineziológiai tapaszolás a fizikoterápiának egy ága. Mivel a manuálterápiás kezeléseket igen gyakran kiegészíti, ezért most külön kiegészítő kezelésként vesszük. Kineziológiai tapaszolás során elasztikus ragasztószalagok segítségével bírjuk helyes mozgásra az izmokat és az ízületeket passzív húzóerő segítségével. Tapaszolással a következő esetekben tudunk segíteni:

Fizikoterápia

Modern, kórházakban alkalmazott elektroterápiás- és ultrahang gépekkel egészítjük ki a kezelést, amennyiben ez lenne indokolt.